• Afrekenen is uitgeschakeld.

Assortiment

Ik bin d'r eih'luk foo… - Vlaamse vertellingen - Adrie Oosterling

De vertellingen, gedichten en liedjes in dit luisterboek maken deel uit van het dialectrepertoire dat Adrie Oosterling sinds 1985 ontwikkelde voor zijn kleinkunstprogramma's. Spreker(s): Adrie Oosterling

€ --,-- Incl. btw
 Koop als download


Luisterfragment


De vertellingen, gedichten en liedjes in dit luisterboek zijn over de jaren heen ontstaan en op een paar nummer na zijn zij dialectrepertoire dat Adrie Oosterling sinds 1985 ontwikkelde voor zijn kleinkunstprogramma's. In West Zeeuws-Vlaanderen wordt (met allerlei plaatselijke varianten en verschillen) van oudsher "Cadzands" gesproken, een variant van het West-Vlaams.

"Ik had twintig jaar geleden nooit kunnen denken dat dit dialectmateriaal zo geliefd zou worden, niet alleen bij de bewoners van het "Land van Cadzand", maar ook bij "Hollanders en zelfs anderstaligen. Immers, dialect spreken is, als het je moerstaal is, zo gewoon, zo vanzelfsprekend, dat het bijna geen pretenties mag hebben en niet geschikt lijkt om in theaterprogramma's universele gedachten en gevoelens over te dragen. In mijn podiumwerk heb ik ervaren dat dit zeker wel het geval kan zijn."

Begrippen als eenvoud, verstilling en schijnbare ongecompliceerdheid spreken uit een paar van de verhalen. Zij roepen niet alleen beelden uit het verleden op, maar zijn onbewust ook een bron van verlangen naar een andere manier van leven in onze tijd. Voor Adrie Oosterling betekent dialect spreken en zingen het tot leven brengen van het brede palet van sferen, geuren, gevoelens en ontmoetingen die de componenten waren van zijn kindertijd en jeugd. Vele dialectsprekers hebben die periode van zijn leven mede vorm gegeven. Hij mocht hen behalve thuis ook ontmoeten in Zeeuws-Vlaamse dorpen, langs dijken, op boerderijen, in dijkwoningen, op het land, langs sloten, grintwegen en kreken, alleen of in welk groepsverband dan ook. Zij blijven een onuitputtelijke bron voor schilderachtige verhalen.

Inhoud
1. Ome Ko
2. Harde patat ei
3. Bram in Joantje an de fondu
4. Kees
5. Waar komen wij vandaan
6. Hebèt bie un restoroasie
7. Heluk
8. Jannoa
9. Stilte
10. M'n opoa
11. Krulan
Uitgegeven door: HKM Literatuur
Spreker(s): Adrie Oosterling

Geen reviews gevondenSpeelduur: 1 uur 5 min

Grootte: 48 MB

ISBN: 9789461495525

Tags

dialect (15)
gedichten (117)
HKM Literatuur (36)
muziek (228)
verhalenbundel (409)
vlaams (91)
voorgedragen door de auteur (1298)

Reviews

Geen reviews gevonden