• Afrekenen is uitgeschakeld.

Assortiment

t is maar een griepje - Ab Osterhaus

’t is maar een griepje... Het klinkt zo onschuldig. In dit toegankelijke college legt viroloog Ab Osterhaus uit wat een virus is, hoe dit ontstaat en waar het vandaan komt. Spreker(s): Ab Osterhaus

€ --,-- Incl. btw
 Koop als download


Luisterfragment


’t is maar een griepje... Het klinkt zo onschuldig. In de vorige eeuw heeftinfluenza echter tientallen miljoenen slachtoffers gemaakt. Zou dit nu ookweer kunnen gebeuren en hoe kunnen we ons daartegen beschermen?

In dit toegankelijke college legt viroloog Ab Osterhaus uit wat een virus is, hoe dit ontstaat en waar het vandaan komt. Zou SARS, de kippengriep, de gekkekoeienziekte of de wintergriep aan de basis van een wereldwijde epidemie kunnen staan? Wat moeten we doen als dat zou gebeuren en hoe bereidt de overheid, geholpen door de wetenschap, zich hierop voor?

Dit luisterboek sluit aan bij de wetenschapsmanifestatie ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’ die het Erasmus MC en het NatuurhistorischMuseum Rotterdam organiseren in het kader van het Darwinjaar 2009.

Bezoek ook de tentoonstelling ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’ dievan 12 februari tot en met 25 oktober 2009 te zien is in het NatuurhistorischMuseum Rotterdam, www.nmr.nl.

Versla zelf het griepvirus in de online computergame ‘The Great Flu’ op www.erasmusmc.nl/darwinjaar2009. Dit luisterboek is ook geschikt als achtergrondinformatie bij de tentoonstelling, de onlinecomputergame en te gebruiken als lesmateriaal voor docenten en scholierenin de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Inhoud
Introductie
Inleiding
Een virusvrije wereld?
Virusuitbraken in een veranderende wereld
Nieuwe virussen uit de dierenwereld
Bestrijding van SARS: een succesverhaal!
Het influenzavirus ontleed
Vogelgriep, pandemie en wintergriep
Risicogroepen voor wintergriep
Vogelgriep in Nederland
Opmars van de vogelgriep
Van vogel naar mens?
Pandemische dreiging door H5N1?
Medische interventiemogelijkheden
Pandemische en prepandemische vaccinatie
De politiek aan zet
Conclusies
Uitgegeven door: LuisterWijs
Spreker(s): Ab Osterhaus

Geen reviews gevondenSpeelduur: 1 uur 40 min

Grootte: 77 MB

ISBN: 9789461495600

Tags

gezondheid (262)
hoorcollege (325)
LuisterWijs (21)
medisch (36)
natuurwetenschappen (84)
paramedisch (36)

Reviews

Geen reviews gevonden