Luchtmeisjes - Verzet en collaboratie van twee stewardessen - Ingrid van der Chijs

De bewogen levens van Hilda Bongertman en Trix Terwindt: de eerste lichting van daadkrachtige, mooie meisjes die midden jaren dertig door de KLM wordt opgeleid tot stewardess. Over saamhorigheid, affaires en verzet in WO2. Spreker(s): Ingrid van der Chijs

€ 19,95 Incl. btw
Koop als download - €19,95


Luisterfragment


Mannen domineren de Nederlandse luchtvaart, totdat grotere passagiersvliegtuigen ruimte bieden voor een nieuw beroep: de stewardess. Hilda Bongertman en Trix Terwindt behoren tot de eerste lichting van daadkrachtige, mooie meisjes die midden jaren dertig door de KLM wordt opgeleid.

In Luchtmeisjes volgt Ingrid van der Chijs de uiterst bewogen levens van beide vrouwen: ze vertelt over hun aanvankelijke gevoel van saamhorigheid en het plezier dat ze beleefden, de affaires die ze hadden, maar ook over de strijd die ze in deze pionierstijd moesten voeren om hun plek te veroveren. Die tijd komt abrupt tot een einde wanneer de Tweede Wereld oorlog uitbreekt. Terwijl Hilda carrière maakt binnen de NSB, gaat Trix in het verzet en raakt als spion betrokken bij het Englandspiel. Dat beide levens niet simpelweg het predicaat 'goed' of 'fout' verdienen, blijkt uit de zeer opvallende keuzes die Trix en Hilda ná de oorlog maken.
Uitgegeven door: Rubinstein Audio
Oorspronkelijke uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Spreker(s): Ingrid van der Chijs
Review door Theo, Geplaatst op 10-03-2013, 4 Ster(ren).

Dit boek is bedoelt als en begint als biografie, maar eindigt als onverwachte oorlogsroman. Ook de omgevingsomstandigheden worden boeiend beschreven, zoals de opkomst van de langeafstandluchtvaart en de oorlogsontwikkelingen in de ons omringende landen. Daardoor geeft het een goed tijdbeeld. De twee totaal verschillende visies van de beschreven hoofdpersonen worden indringend inzichtelijk gemaakt.

De schrijfster leest het nogal neutraal maar wel prettig voor in dit dikke luisterboek.Speelduur: 8 uur 44 min

Grootte: 263 MB

ISBN: 9789047612704

Tags

literaire non-fictie (90)
Nijgh & van Ditmar (23)
Rubinstein Audio (738)
tweede wereldoorlog (129)
voorgedragen door de auteur (973)

Reviews
Theo, 10-03-2013, 4 Ster(ren).