Sprong in het heelal 3: Mars slaat toe - Een hoorspel - Charles Chilton

De aarde wordt bedreigd door een invasie van Marsbewoners. Er wordt een nieuwe expeditie naar Mars gestart om achter de exacte plannen van de Marsianen te komen. Beroemd hoorspel uit de jaren vijftig. Spreker(s): John de Freese, Jan Borkus, Louis de Bree,

€ 26,35 Incl. btw
Koop als download - €26,35


Luisterfragment


Sprong in het heelal is het meest succesvolle sciencefictionhoorspel op de Nederlandse radio. Het werd, tussen 1955 en 1958, in drie langlopende series door de KRO uitgezonden, te weten: Serie 1: Operatie Luna, Serie 2: Het Marsmysterie en Serie 3: Mars slaat toe. Sindsdien zijn de series meermalen herhaald.

Het uit drie series bestaande feuilleton werd gebaseerd op het BBC-hoorspel Journey into space van de Engelse schrijver Charles Chilton. In Nederland werd het, vertaald door Eddy Franquinet alias P.R.O. Peller en geregisseerd door Léon Povel, uitgezonden vanaf 1955. Dat was vlak voordat de space-race tussen de VS en de Sovjet Unie op het punt stond los te barsten. De NASA werd opgericht en de Sovjet Unie zou weldra de kunstmaan Spoetnik in een baan om de aarde brengen. Over wat er zich in de ruimte af zou spelen gingen kortom de wildste geruchten.

Dit luisterboek bevat de complete derde serie: Mars slaat toe. We schrijven 15 april 1972. De expeditievloot onder leiding van kapitein Jeff Morgan gaat, na een avontuurlijk bezoek aan Mars, overhaast terug naar de aarde. De bemanning heeft tot haar ontsteltenis ontdekt dat op Mars snode plannen worden gesmeed voor een invasie van de aarde. Dit door een zogenaamde ‘vijfde colonne’, bestaand uit Martianen en ‘aangepaste’ gevangen mensen. Tijdens een tussenlanding op de maan brengt de bemanning verslag uit, maar ze wordt niet geloofd. Er zit niets anders op dan opnieuw met een vloot naar Mars af te reizen. Wat volgt zijn huiveringwekkende avonturen. Slagen Jeff Morgan en zijn mannen er in de aarde te behoeden voor de ondergang?

Sprong in het heelal bevat ruim 100 speciaal voor de serie ontworpen ruimtegeluiden. Het boeiende van dit verhaal is, dat de fantasie steeds wortelt in wetenschappelijke feiten en theorieën, waardoor alle gebeurtenissen voor ons gevoel binnen de sfeer van het mogelijke liggen, al lijken zij vaak ongerijmd en gedurfd.

Cast
Jeff Morgan: John de Freese
Jimmy Barnet: Jan Borkus
Dokter Matthews: Louis de Bree
Steve Mitchell: Jan van Ees
Gouverneur van Maanstad: Robert Sobels
Frank Rogers: Paul van der Lek
Paddy Flynn: Peter Aryans
Aankondiging: Bert Radersma
Verder met onder meer: Maarten Kapteyn, Sylvian Poons, Jos van Turenhout, Jo Nobel, Fé Sciarone, Henk Josse, Paul Deen, Bert Dijkstra, Jo Vischer jr., Hetty Berger, Piet Ekel, Herman van Eelen, Han König, Gerard Heystee.

Nederlandse bewerking: Eddy Franquinet alias P.R.O. Peller
Techniek: André du Bois en Ad van der Ven
Editing, samenstelling, restauratie en geluiden: Gerard Leeuw
Regie: Léon Povel

Sprong in het heelal 3: Mars slaat toe werd uitgezonden door de KRO tussen 22 september 1957 en 16 februari 1958. Deze luisterboekproductie is tot stand gekomen ism Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Inhoud
Deel 1: Het onderzoek
Deel 2: De asteroïden
Deel 3: Onthullingen
Deel 4: Start naar Mars
Deel 5: Op weg naar Mars
Deel 6: Gesprek met Frank Rogers
Deel 7: Landing op Mars
Deel 8: Een vreemdsoortige gevangenis
Deel 9: Jeff en Jimmy op verkenning
Deel 10: Wat Frank Rogers en Paddy Flynn vertelden
Deel 11: De verdwijning van Paddy Flynn
Deel 12: De terugkeer van Paddy Flynn
Deel 13: De dood van Paddy Flynn
Deel 14: Het wapen van de Martianen
Deel 15: Ontsnappingsplannen
Deel 16: Terugkeer naar Mars
Deel 17: Vlucht van Mars
Deel 18: Het laatste bericht
Deel 19: De man van Mars
Deel 20: De beslissende strijd
Uitgegeven door: Rubinstein
Oorspronkelijke uitgever: KRO
Spreker(s): John de Freese, Jan Borkus, Louis de Bree, Jan van Ees, Robert Sobels, Paul van der Lek, Peter Aryans, Maarten Kapteyn, Sylvian Poons, Jos van Turenhout, Jo Nobel, Fé Sciarone, Henk Josse, Paul Deen, Bert Dijkstra, Jo Vischer jr., Hetty Berger

Geen reviews gevonden